Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τι αποφάσισε η γενική συνέλευση της Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για την κατάργηση της δεύτερης γλώσσας

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Με μία αιφνιδιαστική απόφαση στο τέλος της σχολικής χρονιάς, η υπουργός παιδείας έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο άμεσο τρόπο την προσήλωσή της κυβέρνησης στο «ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ», της ελαστικής απασχόλησης και της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων, ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ τις υφιστάμενες ρυθμίσεις που προέβλεπαν την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ στα γυμνάσια.

Έτσι πολλά από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών θα πρέπει να ξεχάσουν την … πολυτέλεια να συνεχίσουν να διδάσκονται την δεύτερη ξένη γλώσσα που είχαν επιλέξει και διδάσκονταν την προηγούμενη χρονιά. Τα παιδιά αυτά με βάση την υπουργική απόφαση ή θα δηλώσουν ότι δεν θα παρακολουθούν δεύτερη ξένη γλώσσα, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμένουν άπραγα στην αυλή της σχολικής μονάδας, ή θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο.

Πρόκειται για ένα αντιπαιδαγωγικό μέτρο κατάργησης κεκτημένων μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στα πλαίσια της εφαρμογής μιας αντιλαϊκής πολιτικής των ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ, της φτώχειας, της ανεργίας και της λαϊκής εξαθλίωσης, όπως την επιτάσσει η κερδοφορία του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου, καθώς και οι Ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Με βάση την ίδια υπουργική απόφαση, ο διευθυντής μετατρέπεται σε manager που εισηγείται(!) ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ(!), γίνεται μηχανισμός επιβολής της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής, που:

Καταργεί τμήματα διδασκαλίας της δεύτερης γλώσσας, με κριτήριο τη…ζήτηση(!), δηλ την πλειοψηφούσα γλωσσική επιλογή των παιδιών..

Καταργεί οργανικές θέσεις(!), ανοίγοντας το δρόμο των ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ και γενικεύοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Διαβαθμίζει τα σχολεία, κατηγοριοποιώντας τα σε «γαλλόφωνα» και γερμανόφωνα», αναιρώντας προκλητικά και την τυπική ισοτιμία στη γνώση.

Ευνοεί την Παραπαιδεία και τη συνολικότερη εμπορευματοποίηση της παιδείας.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην «πολιτική αυτονομίας» της σχολικής μονάδας και των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα : Επιδιώκουν να περιορίσουν της προσλήψεις εκπαιδευτικών, να αυξήσουν το ωράριο εργασίας, να ελαστικοποιήσουν τις εργασιακές σχέσεις, να δημιουργήσουν σχολεία με διαφορετικά ωρολόγια προγράμματα και στα οποία τα γνωστικά αντικείμενα και οι εκπαιδευτικοί θα αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο.

  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΡΟΥ-ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ.
  • ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Η Γενική Συνέλευση της Α΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου αποφάσισε τα εξής :

1ον) Καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να συντονίσουμε σε πανελλαδική κλίμακα την δράσης μας στην προοπτική ακύρωσης της υπουργικής απόφασης.

2ον) Υιοθετεί την πρόταση του Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου να οργανωθεί άμεσα συνάντηση-συζήτηση του κλάδου με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής μας.

3ον) Καλεί όλους τους συναδέλφους σε παράσταση-διαμαρτυρία στις Διευθύνσεις Α/βαθμιας και Δ/βαθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011, στις 12 το μεσημέρι.

clip_image002

Ρόδος 14 Ιουνίου 2011

Η Γενική Συνέλευση της Α΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου